Header Ads

Lai Acālijas uzzied vēlreiz


Ja acālijas pa vasaru izstādītas dārzā, sakņu kamols krietni jāsamitrina, iestādot augu lēzenā podā kūdrainā augsnē, kurai var piejaukt sadalījušos skuju trūdzemi. Stādot sakņu kamolu mazliet uzirdina, tikai nedrīkst to izjaukt. Pārstāda tik pat dziļi, cik tas audzis iepriekš. Tikai iesakņojušos augu mēslo.

Acālijas nedrīkst iežūt, tādēļ podu ievieto otrā (dekoratīvā) podā. Ja sakņu kamols ir augstāks par poda malām, augs regulāri jāmērcē. Laistīšanai neder hlorēts ūdens (vēlams izmantot lietus vai sniega ūdeni). Ziemā acālijas nemēslo, to atsāk darīt aprīļa beigās.

Ja augam sāk dzeltēt un birt lapas, tas nozīmē, ka iekaltušas saknes. Par lapbiri liecina iebrūni plankumi uz lapu malām, kas aizvien paplašinās. Cēloņi: gaismas trūkums, nepareiza mēslošana vai pārliecīgs mitrums.

Acālijas ir ļoti jūtīgas pret strauju apstākļu maiņu, tās bieži cieš pēc pārnešanas no āra telpās. Tādēļ dzīvoklis rūpīgi jāvēdina, ieteicams logu pa nakti atstāt atvērtu.

Pareizi koptas acālijas zied 3 – 4 nedēļas, to mūža ilgums var sasniegt pat 20 gadus.

Arī noziedējušas acālijas rūpīgi jākopj, jālaista, jāmēslo. Lai turpmāk veidotos izskatīgs krūms, pārāk garus dzinumus saīsina, vājos izgriež. Zaru galos atstāj 1 – 3 spēcīgākus, bet pārējos nogriež. Krūmu veidošanu beidz jūnijā, lai pagūtu ieriesties jaunie ziedpumpuri.

Nav komentāru:

Nodrošina Blogger.