Header Ads

Kolonnābeles

Kolonnābelēm, spriežot pēc nosaukuma, ir kolannas forma - tātad tās veido maz zaru, augļi izvietoti ap stumbru. Ābeles ir dekoratīvas, un tām nevajag dārzā lielu vietu.

Labāk izvēlēties Latvijas kolonnābeli, kas audzēta uz pundura potcelma (nav ieteicami sēklaudžu potcelmi - koki būs augsti un vēlu sāks ražot). Kokus var stādīt ļoti tuvu citu citam (50 – 70 cm). Stādot potējuma vietu atstāj 3 – 5 cm virs zemes. Izvēlas vējiem atklātu vietu, lai labāk vēdinātos un neslimotu.

Nedrīkst apgriezt galotni! Pirmā gada ziediņus pavasarī vajag izplūkt, lai kociņš labi ieaugas.

Ābelēm vajag auglīgu augsni, necieš mitruma trūkumu un nezāles.

Vainagu veido vasarā, jūlijā vairākkārt izlaužot liekos dzinumus. Ja jaunie dzinumi ir garāki par 15 – 20 cm, to galotnes nokniebj. Tādējādi veidojas 30 – 40 cm plats koka vainags bez lieliem zariem.

Latvijas šķirnes ir daudz izturīgākas pret vēzi. Ja slimība tomēr pamanīta, izgriež 5 – 10 cm zem brūces. Obligāta ir augļu retināšana, jo citādi koki ražos reizi divos gados un augļi būs sīki. Retināšanu sāk divas nedēļas pēc ziedēšanas – čemurā atstāj 1 vai 2 auglīšus, bet katru otro čemuru izplūc pilnībā. Tieši šī čemura vietā augļi būs nākamgad. Labi kopjot, pieaugušas kolonnābeles ražo 5 – 15 kg ābolu no koka.

Nav komentāru:

Nodrošina Blogger.